Du treffer dem systua i andre etasje over butikken i Norsk Flid Husfliden på Fargernes. Fem dyktige sydamer som ivaretar det tradisjonsrike håndverket med stolthet og respekt for faget. Det er der inne på systua at bunadene blir til. Først og fremst Gamle Valdres, som er den bunaden de fleste velger. Men også Nye Valdres, med sine broderier laget med inspirasjon i en gammel lue fra Sundheim. I tillegg syr de Rutastakken. En folkedrakt som kommer i seks varianter i stoffvalget. Her velger du farge og mønster på både forkle, silkesjal og lue, så drakten blir så unik som du vil ha den.
Rutastakken er fra 1850, og Herrebunaden I Valdres er fra samme tidsperiode. Den har også det karakteristiske rutestoffet i vesten som du ser i Rutastakken. Lokalt håndverk er den røde tråden i det møysommelige arbeidet som ligger bak bunadene i systua på Fargernes. Bunadene blir både sydd og montert her. Til og med sølvet kommer fra lokale produsenter. Det er rike sølvsmedtradisjoner i valdres, og samarbeidet med Høvda Sylv og Tre er et viktig bidrag til bunadstradisjonen her.
Det sitter mange gode historier i veggene i systua på Fargernes. Det er en spesiell opplevelse i seg selv å få sydd en bunad, og noen ganger får du til og med noen overraskelser på kjøpet. Det skal visstnok ha skjedd at et vordende brudepar la inn hver sin bestilling på bunad til brudgommen. Han ville ha bunad å gifte seg i, mens bruden ville gi ham bunad i morgengave. De leveringsdyktige sydamene gjorde alle fornøyd, selv om bruden ble en smule overrasket da brudgommen stilte i splitter nye Valdresbunad på dagen.